Járóbeteg ellátás

Onkológiai Ambulancia

Klinikánk Onkológiai Részlegének szakmai munkájában nagyon fontos szerepet kap az Onkológiai Ambulancia. Az ambuláns betegellátás során első lépésben a feltételezett diagnózis felállítására kerül sor. Ezt követően a szükséges diagnosztikai vizsgálat(ok) kérésére (labor, UH, RTG, CT, MRI, PET-CT stb.) illetve szükség esetén társszakmák szakorvosaival történő konzíliumokra kerülhet sor. Az eredmények birtokában, amennyiben igazolódik daganatos megbetegedés, onkológusokból álló orvosi csoport, ún. onkoteam javaslatot tesz a beteg számára legmegfelelőbb kezelési módra (műtét, sugárkezelés, kemoterápia stb.) A terápiás javaslatot az ambulancián részletesen ismertetjük a pácienssel, a felmerülő kérdéseit legjobb tudásunk szerint megválaszoljuk.

Már kezelés alatt álló páciensek esetén a kezelések közti, illetve a kezelések lezárulása után szükséges kontrollvizsgálatok szintén az ambulancián történnek. Felhívjuk kedves betegeink figyelmét arra, hogy a kontroll laborvizsgálatokhoz szükséges kérőlapok nem az osztályon, hanem minden munkanapon reggel 8 és 9 óra között az ambulancián kerülnek kiállításra, melyhez nem szükséges előzetesen bejelentkezni.

Az ambuláns betegellátás előjegyzés alapján történik. Sürgős esetekben a betegeket soron kívül ellátjuk.

Onkológiai Ambulancia
Rendelés:
Hétfő 09:00-12:00 Rendel: Dr. Bózsa Szabolcs
Kedd, Szerda 09:00-11:00 Rendel: Prof. Dr. Krommer Károly
Csütörtök, Péntek 11:00-12:30 Rendel: Prof. Dr. Gőcze Péter

 


 

HPV-Centrum

Az országos HPV-Centrumok közül Pécsett a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán is elérhető minden páciens számára a HPV-vel kapcsolatos betegtájékoztatás és kivizsgálás.

A HPV betűszó, humán papillomavírust jelent. A humán papillomavírus napjaink leggyakoribb vírusos eredetű, szexuális úton terjedő fertőző kórokozója. Bizonyított tény, hogy a vírus bizonyos típusai az összes emberi daganatos megbetegedés 6,7%-ért, ezen belül a méhnyakrákok 99,7%-ért felelősek.

A humán papillomavírusnak több mint 130 típusa ismert, ebből körülbelül 40 képes a nemi szerveken megbetegedést okozni. A testi kontaktus útján terjedő HPV fertőző képességének alapvető feltétele a bőr vagy a nyálkahártya mikro- és makrosérülése. A vírus terjedésének legkedvezőbb feltételét a szexuális együttlét biztosítja. A fertőzések többségében az egészséges immunrendszer felismeri a kórokozót és megelőzi a betegség kialakulását. Legyengült immunrendszer esetén a vírus tartósan az érintett sejtekben maradhat és betegséget okozhat. A HPV fertőzés kialakulásának ismert kockázati tényezői a fiatal életkor (20-24 év), a korai életkorban megkezdett nemi élet, a szexuális partnerek magas száma, a gyakori partnerváltás, valamint egyéb szexuális úton terjedő infekciók jelenléte. Felmerült továbbá a dohányzás és az orális fogamzásgátlók tartós szedése, illetve az alacsonyabb társadalmi-, gazdasági helyzet szerepe is.

A fertőzés kapcsán kialakuló hámelváltozás a fertőző, bár panaszt alig okozó nemi nyálkahártyák szemölcsös elváltozásától a méhnyak rákmegelőző állapotán keresztül a méhnyakrákig terjedhet. A vírus daganatképző potenciálja (onkogenitás) alapján megkülönböztetünk alacsony (low-risk, LR), közepes és nagy (high-risk, HR) kockázatú HPV-törzseket. Az alacsony onkogenitású HPV-típusokat (6, 11, 42, 43, 44, 55) a nemi szerveken kialakuló szemölcsök, az úgynevezett condylomák kialakulásáért tehetjük felelőssé. A nagy kockázatú, magas onkogenitású csoportba tartozó HPV-k (16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68) daganatos elváltozásokat képesek elindítani, és egyértelműen bizonyított, hogy a fertőzés az oka a méhnyakrák kialakulásának. De nem minden HPV fertőzés vezet méhnyakrák kialakulásához. Az aktív szexuális életet élő nők közel 80%-a életében legalább egyszer átesik HPV fertőzésen, amelynek többnyire nincs látható vagy érezhető tünete, és a vírus 3-6 hónapon belül eltűnik a szervezetből. Csak a tartós HPV fertőzöttség és az immunrendszer működési elégtelensége indítja el a sejtek rákos átalakulását, mely a méhnyak rákmegelőző állapotán keresztül a méhnyakrák kialakulásához vezet. Ez igazolja a fertőzés és a méhnyakrák kialakulása közötti időbeni eltérést.

A rendszeres, évenkénti szűrővizsgálatokkal a méhnyakrák megelőzhető. A szűrőprogram kezdetének meghatározása a nők szexuális életének megkezdésével függ össze.

A nőgyógyászati rákszűrésen derülhet fény az elváltozásra és annak kiterjedésére. A rákszűrési eredmény, a szövettani lelet és a HPV-teszt eredményétől függ a kezelési javaslat. A HPV-Centrumként működő HPV-ambulancián teljes körű felvilágosítást és ellátást nyújtunk. Az ambulanciát felkereső páciensek ellátása magába foglalja a nőgyógyászati vizsgálatot, a méhnyakrákszűrést, a HPV-vizsgálatot, a beteg felvilágosítását, az esetleges szövettani mintavételt és a terápiás javaslat megbeszélését.

A HPV fertőzés elsődleges megelőzését biztosító védőoltást a társadalombiztosítás egyelőre nem támogatja, de a másodlagos megelőzésként ajánlott méhnyakrákszűrést (a citológiai mintavételt és a kolposzkópiás vizsgálatot) finanszírozza. A HPV-teszt segítségével lehetőség nyílik a vírus típusának pontos meghatározására, és a terápia kialakítására. A vizsgálat meghatározott esetekben ingyenes, de kérésre önköltségesen igényelhető (5500 Ft).

HPV-Centrum munkatársa