Kivizsgálás

A nőgyógyászati daganatos betegség diagnosztizálása után a beteg számára legeredményesebbnek ígérkező terápiás módszer jó megválasztása érdekében alapos kivizsgálásra van szükség, mely elsősorban a kórfolymat kiterjedése mértékének meghatározására irányul. A terápia helyes megválasztása érdekében fontos minél pontosabban megállapítani, hogy milyen kiterjedésű a daganat, az csak az érintett szerv körülírt területére korlátozódik, vagy annak egész állományát beszűrte, továbbá hogy áttörte-e már a beteg szerv kötőszövetes tokját vagy sem. Fontos annak megállapítása is, hogy a daganat terjedése kapcsán a szervezet mely részei váltak esetleg érintetté, a daganat képezett-e már közeli vagy távoli áttétet. Mindez ugyanis alapvetően befolyásolja az ideális terápiás eljárás kiválasztását. A fentiek megállapítására céljából elvégzett kivizsgálási folyamatot szaknyelven a daganat stádiuma meghatározásának (staging-nek) nevezik. A staging során az alábbi vizsgálatokat lehet alkalmazni:

Natív röntgen felvétel: A kóros meszesedések és gázgyülemek ábrázolhatók. (Az ún. pelvimetriát, illetve a terhességi rtg-felvételt ma már, az ultrahang birtokában nem alkalmazzuk).

Ultrahangvizsgálat (UH): A transabdominális módszer a nagyobb elváltozások kimutatására alkalmas, a kis elváltozások ábrázolására transrectalis-transvaginalis vizsgálatot kell végezni.

Computer tomográfia (CT): A kismedence gyulladásos-daganatos betegségeinek kimutatásában, kiterjedésük tisztázásában játszik fontos szerepet.

Mágneses rezonancia képalkotás (MRI): Elsősorban a daganatos betegségek lokális stagingjében játszik fontos szerepet.

Angiográfia: A tárgyalt szervek elváltozásainak kimutatásában diagnosztikus szerepe korlátozott, jelentősége a katéteres intervenciók (vérzéscsillapítás, cytostaticus kezelés) vezérlésében van.

Lymphográfia: az alsó végtag lábháti nyirokerei felől feltölthetők a kismedencei-lumbális régió nyirokerei-csomói. Ma már ritkábban alkalmazott módszer a primer ill. szekunder nyirokcsomó-elváltozások, nyirokér-betegségek kimutatására.